3. dag: Saigon med byrundtur, krigsmuseet, Cholon på cykel og gadekøkken
Det store Cholon marked
War Remnants Museum
Vietnams fantatsiske gadekøkken
Efter morgenmaden skal vi se nærmere på Saigon. Det mange nok husker byen bedst for er ”befrielsen af Saigon”, hvormed Vietnamkrigen officielt blev afsluttet i 1975. Mange erindrer sikkert billederne af helikopterevakuering, der bragte amerikanere og sydvietnamesere ud af landet, mens de nordvietnamesiske kampvogne bryder gennem porten til paladset i Saigon og bringer krigen til ophør.
Vi besøger War Remnants Museum, der absolut må være ét af verdens mest gribende museer, der kan tage pusten fra selv de mest hårdkogte. Langsomt oprulles hele Vietnamkrigens baggrund, historier og ulykkelige skæbner for vores øjne. Vi får historien, som vietnameserne oplevede den, men også med en amerikansk synsvinkel, som uanset alle tabte krigen. Fra krigskorrespondenterne til krydsilden til soldaterne i skærsilden. Det er stærke indtryk, og udstillingen er ikke for sarte sjæle, men det bibringer en forståelse af, hvad der foregik under krigen (det anbefales ikke at tage børn med).
Det første, man helt naturligt spørger sin guide om, når vi er tilbage ude i dagslyset, er “Do you hate the Americans?”. Forbløffende nok er svaret altid det samme “No!”. Hvilket blot fortæller, hvor store mennesker de ellers så små vietnamesere i virkeligheden er!
Cholon, den kinesiske bydel, der betyder ”Det Store Marked”, skal vi også opleve. Det gør vi afslappet og tilbagelænet fra en cykeltaxi. De livlige og travle gader, gamle vietnamesiske og kinesiske templer med duftende røgelsespinde og det lokale farverige marked, med et væld af lokale specialiteter. Herefter har vi eftermiddagen på egen hånd.
Tidlig aften tager guiden os med på opdagelse i ”det vietnamesiske gadekøkken”, som af mange betragtes som den ultimative og mest smagfulde oplevelse indenfor vietnamesisk gastronomi. Til fods går vi med guiden gennem Saigons lokale og hengemte gader væk fra turistområderne, mens de små gadekøkkener langsomt fyldes op af sultne vietnamesere, i takt med at røgen og duften fra potter og pander fylder de smalle gader og snævre gyder.
Vi får en sjælden mulighed for at prøvesmage alt det “mærkelige”, som vi knap har fantasi til at forestille os findes i et gadekøkken. Men et er sikkert, det er en fantastisk oplevelse, og maden er 100% frisklavet. Efter vietnamesisk barbecue, smagfulde snacks og krydrede nuddelretter slutter vi aftenen af med dessert på en af Saigons bedste sweet soup restauranter.
Overnatning i Saigon.
Morgenmad og aftensmad er inkluderet.