Rejser med ansvarlighed - Kipling Travel
Velkommen til Danmarks første CSR certificerede rejsebureau
CSR / ESG / bæredygtighed – kært barn har mange navne, og begreberne er ikke nye for os. Siden vores start i 2003 har vi forholdt os til ansvarlighed i rejsebranchen og derfor er det vigtigt for os ikke at foregøgle os i emnet og begreber som "bæredygtigt", ”klimavenligt” eller ”grøn virksomhed”. Ej heller skal det lyde som om, vores mål er opnået. Det er de langt fra - men vi arbejder vedvarende på små som store fremskridt og første milepæl var vores Travelife certificering tilbage i 2015.
Processen slutter nok aldrig, og vi er pinligt bevidste om vores indsatsers begrænsede effekter i det store billede – men der hvor vi sætter ind, gør det en reel forskel, og det er trods alt bedre end ingenting. At arbejde med ansvarlighed og med klimamål er både spændende og vigtigt, og en bærende del af Kiplings dna.
Læs med herunder og bliv klogere på, hvordan vi forholder os til det, som vi selv kalder ”ret og rimelighed” indenfor ansvarlighed i rejsebranchen, samt om vores træplantningsprogram, som du automatisk indgår i, når du rejser med os.
Det stopper selvfølgelig ikke der. Vi har en stribe “Sustainability Intents” og vil gerne indvie jer lidt i vores tanker om ESG og ansvarlighed set fra vores vinkel og vi tror meget på rejser og dermed turisme som en kraft for det gode til styrkelse af lokale samfund og beskyttelse af natur og dyreliv.
Hvad betyder det for dig at vi er certificeret?
Ingenting kunne man lidt frækt sige - men det er ikke helt rigtigt. For det betyder, du på rejser med Kipling Travel automatisk har fokus, støtter op om og arbejder på:
- Ordentlige forhold for ex. højdearbejdere (sherpaer, guider og bærere mv.)
- Arbejdet på at nedbringe co2 udledning i den mulige udstrækning vi kan
- Styrke samarbejde med små lokale virksomheder rund om i verden
- Være med til at beskytte af kulturer og ikke mindst naturbevarelse
- Bekæmpelsen af børnearbejde og andre urimeligheder i turismesektoren
- At værne om et godt arbejdsmiljø i Danmark
- Der er faktisk meget mere…
I øvrigt har kun seks andre danske rejsebureauer opnået den højeste anerkendelse og certificering.
Vores fokus er på verdensmål 1, 8, 13 og 16:
- 1 Afskaf fattigdom
- 8 Anstændige jobs og økonomisk vækst
- 13 Klimaindsats
- 16 Fred, retfærdighed og stærke institutioner
Indhold
- Lidt om ESG
- CO₂-udledning ved flyrejser
- CO₂-kompenserede rejser med Kipling Travel
- Verficering af Kiplings CO₂-kompensation
- Vi er ikke klimaneutrale
- Certificeringer og priser
- Opsumering
- Kontakt
Lidt om ESG
Inden du læser videre, er det vigtigt for os at blotlægge, at vi hos Kipling Travel naturligt tager afstand til Greenwashing, og alt hvad der læner sig her op ad. Men vi skal også turde stikke næse frem og have holdning - og turde fortælle vores syn og vision, og hvad vi gør. Og ikke gør.
ESG står for "Environmental, Social og Governance" og er en ramme for at vurdere virksomheders ansvarlighed inden for miljøpåvirkning, sociale forhold og god virksomhedsledelse.
G Hvor "G" i høj grad bør give sig selv med ex. fokus på medarbejdertrivsel, skat, risikostyring, almene rettigheder og lighed (også her i Danmark). Alt som bare bør være naturligt - men som der skal styr på i almen god opførsel.
S Så har "S" den sociale side i de sårbare lande, som vi også arbejde i, et meget stort fokus hos. Det er næsten kernen i vores ESG indsats og her arbejder vi i måske endnu højere grad på "humansiden", dvs. arbejdsvilkår for specielt ansatte i bjergegne, som har mere udsatte jobs, end flertallet.
E Til sidst naturligvis det vigtige "E" i miljøpåvirkning. Og helt kort, så sælger vi ikke bæredygtige rejser, for det er ikke muligt når fly indgår i ligningen. Men vi lægger os i selen for at oplyse om Co2-udledningen på den oversøiske flydel under hver rejse, i det omfang det er os muligt.
Luftfartindustriens udledning af drivhusgasser står i runde tal for 3-5 % af al CO₂-udledning på verdensplan. Tallet er ca. 1 % højere i EU, og som følge af stigende velstand og efterspørgsel på rejser, forventes CO₂-udledningen yderligere at stige hen over de kommende år.
I Kipling Travel har vi altid været fortalere for en CO₂-afgift (f.eks. en brændstofafgift) på flyrejser. Dette blev en realitet pr 2025. Vi kunne dog have håbet på at provenuet alene ville målrettes til forskning og udvikling af CO₂-indsatser og emissionsfri transport, da flyrejserne formodentlig ikke vil falde på verdensplan. Men det er dog en start.
Vi forsøger kontinuerligt at blive klogere på og bedre til at passe bare lidt på vores planet og de mennesker vi samarbejder med, mens vi fortsat skaber stærke minder og store eventyr ude i verden.
Se CO₂-aftryk for flyrejsen
Det vil med statsgaranti efterlade et CO₂ -spor, når man vælger at rejse med fly. Som rejsebureau i en tid hvor vores klode bør behandles med ekstra nænsomhed, finder vi det ekstremt vigtigt at være ærlige og oplysende om, hvad din flyrejse betyder for det store klima-regnskab. Altså en art varedekleration. Vi ønsker naturligvis ikke, at du stopper med at opleve de dele af verden, som kræver at du flyver - for dermed afskaffer man også fattigdom, skaber arbejdspladser udover ens oplevelser.
Under alle vores rejser kan du derfor se, hvor stort et CO₂ -aftryk der afledes per person på den oversøiske flyrejse. Det er et cirkatal og et gennemsnitstal, da det er forskellige ruter til/fra hvert destination. Og lokalophold mv. er ikke med, da vi så skulle fratrække ens dagligliv i Danmark med biograf, streaming, tøjkøb osv. som bliver et umuligt regnestykke. Altså er det alene den oversøiske flyrejses gennemsnitlige aftryk, for i videst mulige udstrækning at give en varedeklaration.
Det er denne boks du skal lede efter. Du finder den under “praktisk info” på en given rejse:
lidt om udregningen
Vi kommer frem til de tal vi viser under CO₂-aftryk for en given rejse ved at bruge den svenske CO₂-klimaberegner, Klimasmart Semester. Vi har valgt Klimasmart Semester, da beregningerne laves på et forholdsvist detaljeret datagrundlag, hvor der ikke kun tages forbehold for afstand, men også for den valgte transportform. Dog skal vi være klare i spyttet om, at tallet kun afspejler CO₂-udledningen under selve rejsen til og fra destinationen, og at vi desuden altid må regne med et muligt udsving på +/- 100 kg CO₂. Desuden har dagbladet Politiken en god artikel om samme emne her.
CO₂-kompenserede rejser med Kipling Travel
Vi kan ikke læne os tilbage og vente på, at forskningen indhenter klimaets behov, for det sker ikke foreløbigt. Selvom vi ikke kan gøre meget, må vi gøre den smule, vi kan. Derfor planter vi min. 5 træer, hver gang vi sender en rejsende afsted på et Kipling eventyr. Det er vores måde at give et lille bidrag til en både vigtig og nødvendig dagsorden.
Når du køber en rejse hos Kipling Travel, indgår du udover den statslige CO₂ afgift, automatisk i vores eget CO₂-"kompensations"-program. Du skal ikke foretage dig noget eller betale ekstra - vi har som virksomhed valgt at tage omkostningen på os, så det indgår i rejsens pris. Vi har plantet træer i Danmark indtil 2023 og begyndte i 2024 også at plante træer i Nepal.
Træbeplantning i Danmark 2019-2024
Siden 2013 har vi plantet træer i Danmark gennem Growing Trees i samarbejde med Naturstyrelsen i folkeskove, hvilket skaber de bedste rammer for, at træerne rent faktisk indgår i en kompensation af den CO₂, vi udleder via vores flyrejser. Områderne er nemlig beskyttet mod omlægning til andre former for arealanvendelse, og det er desuden pålagt, at skovdriften her skal foregå bæredygtigt. Træerne må derfor ikke bare fældes igen, men bevares i stedet til gavn for fremtidige generationer. Beplantningen har bl.a. foregået i Skævinge, Himmerig, Oksbøl og Rugballegård Folkeskov. Vi valgte i sin tid skovrejsning i Danmark, for at sikre transparens i tal og anvendelse. Nu er det blevet muligt for os også at arbejde i Nepal med samme niveau af verificering på projektet. Det er blevet til 18.032 træer i årenes løb
Træbeplantning i Nepal fra 2024
Vi har rejst Nepal tyndt siden 1987 og naturligvis også siden vi blev stiftet i 2003, og selvom turismen er en stor del af den nepalesiske økonomi, så tærer både den og beflkningen på det naturlandskab, som Nepal også er. Derfor er det helt naturligt for os at give tilbage på denne måde til det land vi elsker.
Vi har siden sommeren 2024 plantet træer i landsbyerne Kispang, Tarakwswor og Meghang som begge ligger i Nuwakot distriktet, nord for Kathmandu. Indtil nu har 277 bønder valgt at lægge land til de træer, vi planter i Nepal. Det er ikke kun træplantning, men afledte og meget vigtige indsatser.
Og hvis du tænker at det kan lyde dubiøst, er vi helt med på det. Men vi har politisk opbakning, vi har folk der monitorerer projektet, vi får halvårsrapporter med beskrivelser og billeder og tal - og vi besøger selv projektet som minimum en gang årligt. Og det holder hele vejen - rent faktisk er vi ret stolte af det og alle de bidrag det giver, også i lokalområdet.
1: CO₂ projekt - 22.257 træer plantet i 2024
CO₂-delen er udgangspunket for vores projekt nord for Kathmandu. Men der er flere effekter, som er nærmest lige så vigtige. I 2024 har vi formået at plante 26.712 træer i Nepal. 4.455 er gået ud i processen (som skal genplantes senere) hvorfor nettotallet er 22.257 træer alene i 2024. I 2025 regner vi med at kunne plante alt mellem 15.-25.000 træer afhængig af antal rejsende med os. Det betyder stadig ingenlunde at det er en neutralisering eller andet - det er alene et bidrag fra vores side.
2: en indtægtskilde til bønderne
Det er vigtigt, at træerne har en bidragende funktion for bønderne Derfor prioriterer vi træer med afgrøder - eksempelvis appelsin- og mangotræer. Træerne distribueres gratis til bønderne, som dernæst får en indtægt ud af afgrøderne.
3: Træer mindsker risiko for erosion
Træer har mange fantastiske egenskaber, og at optage CO₂ er kun en af dem. I Nepal har regnen ændret mønster hen over de sidste mange år. Vejret er, ligesom i resten af verden, blevet voldsommere og mere uforudsigelig. Det medfører højere risiko for erosion. Når vi planter træer på de åbner områder i Nepal, vil de store trærødder hjælpe med at holde sammen på jorden, og derved mindske muligheden for erosion.
CO₂-udledning vs. vores kompensering
I gennemsnit binder et træ 10-40 kg CO₂ pa. Det betyder, at de (minimum) fem træer vi planter per rejsende, rundt regnet optager min. 500 kg. og max. 2.000 kg. på ti år. Måske en gennemsnitsbetragtning på 1.000 kg - 1 ton - er rimelig at antage.
Vi opgør vores antal af solgte rejser hvert kvartal og kompenserer derfor med beplantning, typisk for et kvartal ad gangen på et simpelt regnestykke: Antal rejsende x 5 træer. NB. I øvrigt har vi sat over 8 træer pr rejsende i 2024 for at skubbe godt gang i projektet.
Det er vigtigt at understrege, at det på ingen mådet, altså ikke CO₂-neutraliserer vores rejser (hvilket er umuligt) - men at vi kompenserer i det omfang, det lige nu er os muligt. Det er også vigtigt at understrege, at vores valg om CO₂-kompensering, ikke gør din rejse dyrere. Det er en investering vi som virksomhed foretager os i den verden, vi arbejder med og i.
Verificering
Vi skal sikre os, at vi som lovet planter seks træer per rejsende, og at de desuden ikke fældes kort tid efter beplantning, da vores tiltag ellers ville klinge hult. I Danmark sørgede Growing Trees Network Foundation for dette i samarbejde med Naturstyrelsen. I Nepal kræver det lidt mere. Vi har arbejdet længe på at blive i stand til også at plante træer i Nepal, netop fordi vi skal kunne verificere, garanterer og monitorerer beplantningen, og det kan vi nu.
Vores faste projektmanager i Nepal, Durlav Mishra, hjælper os løbende med at skabe overblik over antal plantede enheder. Det gøres via Google Maps og fotorapportering. Minimum en gang årligt besøger vi selv Nepal, og tjekker op på projektet som stadig er meget nyt.
Desuden besøgte vi senest selv projektet i december 2024, for netop at følge op.
Nej - vi er ikke klimaneutrale
Og er vi så klimaneutrale eller kompenseret? Nej, på ingen måder. Det er blot vores lille bidrag. At vi CO₂-kompenserer for vores flyrejser, fjerner jo ikke det faktum at flyvning forurener.
Rejser med fly har indiskutabelt et CO₂-aftryk, som ikke bliver grønne af at blive klimakompenseret. Ergo er donationer til træplantning og skovbevarelse i udviklingslande ikke en holdbar løsning. Men CO₂-kompensation gør dog alligevel, at den CO₂, som vi via flyrejsen udleder, marginalt og delvist absorberes i vores skovrejsningsprojekter.
Vi kunne have valgt alverdens jungleprojekter i stort set alle ulande, men vi har valgt at stå på mål for vores lille indsats i Nepal. Dermed opretholder vi maksimal transparens og åbenhed - og alle kan se en rapport på projektet. CO₂-neutrale flyrejser er ikke en realitet, men en miljøindsats via kompensation er et skridt på vejen.
Husk at CO₂-kompensation er præcis det, som det udgiver sig for at være – nemlig en kompensation og ikke mere.
S - Social
Udover at vi har en skrap "Code of Conduct" - et Adfærdskodeks med et sæt retningslinjer, regler og værdier for alle vores samarbejdspartnere i verden, har vi haft allerstørst fokus og indsats på arbejdspladser i bjergene.
Højdearbejdere (Sherpaer, bjergguider, bærere)
Trekking- og vandreturene er helt vidunderlige og en stor og fantastisk oplevelse, men de kan også være anstrengende, afhængig af ruten. Var det ikke for de dygtige guider og bærerne samt på teltturene også køkkenholdet, ville det være nær umuligt at gennemføre for de fleste af os. Derfor er det vigtigt at skabe gode og rimelige rammer for bl.a. bærernes forhold. Bærervelfærd er vigtigt for os, da vi gennem mere end 30 år i bjergene har set adskillige eksempler på for dårlige kår for bærere/portere rundt om i verdens bjergegne.
Der findes gudskelov efterhånden en håndfuld organisationer, der sikrer bedre forhold for højde-arbejderne rundt om i verden. Det gælder bl.a. den tidligere ”International Porter Protection Group” (IPPG), som vi har støttet i Kipling Travel, og KEEP der bl.a. har arbejdet for bærernes vilkår i Nepal - men også ”Kilimanjaro Porter Assistance Project”, Tanzania Porters Organization” og ”Mount Kilimanjaro Porter Society” via ZARA Charity. I Kipling Travel støtter vi ”Kilimanjaro Association of Tour Operators” (KIATO) og Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), som bl.a. sørger for bærernes vilkår på Kilimanjaro.
Hverken arbejdsforhold eller løn er eller bliver (i alle fald ikke foreløbigt) som her i Danmark. Det betyder dog ikke, at vi skal stoppe med at presse på for at sikre de bedst mulige forhold og hele tiden være med til at rykke grænserne en smule samt udfordre vores samarbejdspartnere rundt om på kloden. Det gør vi gennem vores CSR-arbejde og omfattende Code of Conduct, som skal underskrives af alle, som vi arbejder med.
Nogle af indsatserne i Nepal er:
- Vi leverer nødvendigt trekkingudstyr som støvler, jakker, fleecehætter, sokker og briller på vandreture i store højder.
- Løn ift. TAAN (Trekking association of Nepal), så ingen skal leve af drikkepenge alene
- Bærere skal være myndige, dvs. over 18 år, så der ikke kan være tale om børnearbejde
- Mad og overnatningsbudget udover løn
- Ekstra madbudget på de helt høje ture og toppe
- Bærerne er forsikret på en bulk- dvs. fællesforsikring. Vi dækker også deres læge- og transportudgifter etc., hvis de får en skade eller bliver syge undervejs
- Vi har et lille førstehjælpssæt med til staff
- Nødvendige briefinger samt kurser om hygiejne og bæredygtighed. Typisk en gang årligt
- Vi forsøger at lade dem arbejde sig op til at blive assisterende guider og ultimativt sherpa-guider, såfremt de har evne og lyst. Her sponsorerer vi alle nødvendige kurser (samt evt. briller), inklusive guide-licensen.
- Læs mere her
Og Kilimanjaro gennem Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), er indsatserne blandt mange:
- Sundhedsforsikring
- Førstehjælp
- Engelskundervisning
- HIV og AIDS uddannelse
- Økonomisk rådgivning, som at få bankkonto osv.
- Desuden får bærerne mad og rimeligt udstyr til Kilimanjaro (bl.a. varme jakker, vanter og støvler, telt, liggeunderlag og sovepose) samt en normering for antal kg. – dvs. hvor meget de maksimalt må bære på bjerget.
- Læs mere her
Det betyder ikke at vi skal sige at alt er godt. Men at vi vedvarende forsøger at forbedre forholdene i bjergene, der hvor vi har allerflest rejsende. Og selv små indsatser kan gøre en væsentlig forsklel hos hvert enkelt ansat
Certificeringer og Danish Travel Award
Uden at blive selvfede, har vi gennem tiden haft den ære at modtage flere tilkendegivelser for vores arbejde. Læs herunder om de certificeringer og priser, vi hos Kipling Travel har modtaget på baggrund af vores tilgang til bæredygtighed i rejsebranchen.
Første danske CSR certificeret rejsebureau hos Travelife
Velkommen til Danmarks første certificerede rejsebureau inden for CSR. Vi er hammerstolte af, at vi i foråret 2015, som det første danske rejsebureau nogensinde, blev Travelife certificeret. Ydermere er vi blevet gencertificeret i 2018 og i 2022 og senest på vej ind i 2025.
Travelife er et europæisk certificeringssystem som specifikt retter sig mod rejse- og turismebranchen. For at bevare certificeringen skal vi opfylde en række kriterier indenfor miljøforvaltning, socialt ansvar, arbejdsforhold, lokale økonomiske bidrag og fair forretningspraksis. Mere præcist 200 indsatsområder inden for bl.a.:
- Energieffektivitet og besparelser
- Vand og affaldshåndtering
- Udledninger af drivhusgasser
- Arbejdsforhold
- Menneskerettigheder
- Relationer til det omgivende samfund
- Bevaring af økosystemer
- Kulturelle påvirkninger
- Sundhed og sikkerhed
- Fair forretningsmetoder
- Forbrugerbeskyttelse
Læs mere om kriterierne her.
Systemet er et fremragende værktøj, som sætter os i stand til at evaluere vores indsatser og beslutninger bedre. Vi kan ikke bare fedte rundt i vores egen godhed, men er tvunget til at have en strategisk og systematisk gennemgang af alt hvad vi gør, for at vi forhåbentlig kan kvalificere os til en fjerde certificering i fremtiden.
Den Grønne Specialpris ved Danish Travel Awards
I november 2022 modtog vi Den Grønne Specialpris ved Danish Travel Awards. Prisen gives til en virksomhed i den danske rejsebranche, som har gjort klimaudfordringerne til et centralt indsatsområde i deres forretning. Vinderen findes via afstemning i præsidiet for Danish Travel Awards, som består af fagkyndige godtfolk i branchen.
Initiativer opsummeret
- Travelife certificering: 2015, 2019, 2022, 2025 og vi vil naturligt forsøge at blive gencertificeret i fremtiden også
- Co2 varedeklaration - visning af udledning på flyrejsen via klimasemester (på en gennemsnitsbetragtning)
- Co2 program: iværksat i Danmark 2018-2024 med 18.032 træer plantet. Fra 2024 er det rykket til Nepal med stor transparens. Vi har pr december 2024 sat 22.257 træer i Nepal
- IPPG:
- KEEP: Livstidsmedlem af Kathmandu Environmental Education Project, der arbejder for større ansvarlighed i Nepal
Henvendelser og kontakt
Har du spørgsmål om vores ESG strategi og tanker, om at turisme kan forbedre forhold rundt om i verden, er du velkomment til at kontakte direktør Lars Gundersen på lg@kiplingtravel.dk eller på telefon 47161220.
Tak fordi du læste med