Puno
Den fantastiske by Punu blev grundlagt i år 1668, af den daværende vicekonge med det lange navn; Pedro Antonio Fernández de Castro. Puno har førhen haft lige så lange navne som sin grundlægger, da den i sin tid agerede hovedstad i regionen Paucarcolla.
I dag huserer byen 149.064 indbyggere og er en vigtig landbrugsregion. Derfor er de typiske peruanske dyr lamaer og alpakaer også er en vigtig del af dagligdagen. En anden stor del af byens økonomi stammer fra Det Sorte Marked, hvor billige varer smugles ind fra Bolivia.
Punos placering
Byen Puno har sin beliggenhed i det sydøstlige Peru, hvor den agerer hovedstad i regionen med selv samme navn. Bag om den smukke by, troner bjergene højt, mens Titicaca-søen danser smukt foran.
Klimaet i Puno er stærkt påvirket af den ellers fantastiske natur, som omkranser byen. Ydermere er elevationen i Puno så stejl, at der i nogle områder slet ikke kan køre biler. Disse faktorer er grunden til byens lave gennemsnitstemperatur på bare 8,4 grader.
Oplevelser i Puno
Los Uros (De Flydende Øer)
I Titicacasøen lige uden for Puno flyder 86 øer rundt. Alle er lavet ud af siv og blev skabt for at undgå inkaernes dominerende adfærd på fastlandet. På øerne har beboerne dannet deres helt egen kulturform. Den er både enestående, unik og særdeles beundringsværdig.
Ikke alle øer er muligt at besøge, men langt de flest er. Turisme er nemlig blevet en bærende indtægt for mange af beboerne, som har gjort forretning ud af, at sælge souvenirs til de besøgende. Ydermere er totorasiv, jagt og fiskeri indbyggernes levebrød.
Du behøver dog ikke længere frygte, at flyde væk på en sivø, når du besøger Los Uros. Samtlige øer er nemlig fæstnet til bunden med ankre. Til manges overraskelse, så lever beboerne forholdsvis moderne på de flydende øer. Blandt andet har flere hytter solceller på taget, såvel at de kan se kabel-tv.
Coca-museet
Coca-planten som mest er kendt for at være hovedingrediensen i stoffet kokain, har sin oprindelse i Sydamerika. Særligt for Peru og Bolivia, men også for resten af Sydamerika, har planten en helt særlig historisk betydning.
Indianerne og inkafolket tilbed den specielle plante, og anså den som værende en velsignelse for landet. De tyggede bladene i svære tider, hvor arbejdsdagene var ubarmhjertige og sulten uudholdelig.
I 1500-tallet da Spanierne kom til, udnyttede de befolkningens afhængighed af coca-planten og gjorde denne til en ren forretning. I denne tid var Coca-planten en stor del af kirkernes indtægter.
Coca-planten bliver stadig brugt i Sydamerika, og dens tidslinje fra de gamle inka-tider og frem til nu, kan du opleve på Coca-Museet i Puno. Trods museets beskedne størrelse er det både interessant og oplysende. Lægger du vejen gennem Puno, bør du også besøge Coca-museet.
Yavari
Det ældste dampskib på Titicaca-søen er det britiske kanonskib Yavari, som ligger til ved byen Puno. Om end du er skibs-entusiast eller ej, så er Yavari bestemt en oplevelse værdig. Skibet fungerer idag som i museum og sovested.
Yavaris historie starter i Birmingham, England, hvor skibet og dets søsterskib Yapura blev bygget i år 1862. Skibet blev dog fragtet til Puno i dele. Turen gik rundt om det nordlige Chile, med tog til Tacna og sidst med muldyr hen over Andesbjergene til Puno. Den lange besværlige tur tog i alt seks år.
På 1. juledag år 1870 blev det enorme skib langt om længe sat til søs i Titicacasøen. Dengang var kul en mangelvare, hvorfor man fyrede op i skibet med lamaens ekskrementer. Selvom det er mange år siden, at skibet blev pensioneret fra det peruanske søværn, sejler Yavari fortsat over Titicacasøen syv gange årligt.
Halvøen Sillustani
Omkring tre kilometers kørsel fra Puno finder du det historisk kendte område Sillustani. Her hørte det gamle og noget sky colla-folk til. De havde som tradition at begrave deres ledere i chullpaer, som var en slags grave bygget i sten, formet som små tårne.
Man lagde altid mad og gaver ind i gravene til de afdødes sidste rejse. Disse skatte er i dag alle væk, men til gengæld står flere af chullpaerne fortsat velbevaret. Foruden det historiske byggeri er her også massere af natur at se i området.
Halvøen Sillustani rager ud i den smukke sø Lago Umayo, hvor et varieret plante- og dyreliv udspiller sig. Her er masser af udsøgte vandfugle at kigge på. Her kan du også opleve den truede lama-lignende art vicuña.
Chucuito
Kun en lille halv times kørsel fra Puno, ligger en lille men utrolig spændende landsby ved navn Chucuito. Byen har et beskedent indbyggertal på omkring 7.913 beboer. Her ligger en temmelig unik turistattraktion ved navn ”Templo de la Fertilidad”.
I området troner flere fallos-figurer af sten i alskens forskellige størrelser. Nogle er helt op til 1,2 meter høje. Historierne om disse er mange. En af dem som virkelig får folk til at slå ørerne ud, er at kvinder rejste hertil og satte sig på figurerne. De troede at denne adfærd ville øge deres fertilitet.
Den beskedne landsby Chucuito, ligger i smukke omgivelser, og en gåtur i byen kan klart anbefales. Hele to prægtige kirker fra kolonitiden har også fundet plads i byen. Både Santo Domingo og Nuestra Señora de la Asunción kan besøges.
Punos historie
Inkarigets dominans
I Puno var det ikke kun inka-folk der bosatte sig. Også indianerstammer holdt til i Puno-området. Dog var de ikke trygge ved inka-stammens dominerende adfærd. Derfor flygtede indianerne fra det barske fastland i Puno, og rykkede i stedet ud på de flydende øer, Los Uros.
Øerne er kunstigt opført af siv, og sidder fastspændt til bunden med ankre. Alle 86 øer flyder fortsat rundt i Titicacasøen, lige såvel som at indianerstammerne fortsat bor her. De har gjort forretning ud af turisternes besøgen, samt fiskeri.
Byens lange navn
Inde i byen skete der også ting og sager. Efter spaniernes ankomst til Puno i 1500-tallet, fik byen navnet San Carlos de Puno til ære for Kong Karl den 2. af Spanien. Der gik en del år før byens lange navn, blev forkortet til Puno.
Også under spaniernes hersken i Peru, blev adskillige kirker bygget i Puno. Disse blev brugt til at servicere den spanske befolkning, samt at konvertere de indfødte til den katolske tro. Mange af kirkerne står fortsat og troner smukt i Puno.
Kiplings Puno-favoritter