Cu Chi-tunnellerne
Dit øje skuer uendelige mængder tæt, tropeskov, rismarker og kaffeplantager. Men området her, 70 kilometer nordvest fra Ho Chi Minh City, kamuflerer et vigtigt stykke vietnamesisk historie.
Informationscentre, udstillinger, tematiske museer og restauranter afslører i dag hurtigt, hvad der gemmer sig her, men under krigen mod franskmændene og senere under Vietnamkrigen, var det en landshemmelighed og et vigtigt es i ærmet under en voldsom, strategisk krigsførelse.
Der er selvfølgelig tale om Cu Chi-tunnellerne – et 200 kilometer langt underjordisk tunnelnetværk. Væggene i de smalle gange har set og hørt mere, end hvad vietnamesiske historiebøger nogensinde kan berette om.
Vi kan tale om tunnellerne i evigheder, men når du en dag rejser til Vietnam, anbefaler vi, at du tilføjer Cu Chi-tunnellerne til “must-see”-listen, og oplever det underjordiske netværk selv.
Et kig ind ind i fortidens Guerillakrig
Under krigen mod franskmændene i 1940erne blev første spadestik til Cu Chi-tunnellerne taget. Det var Vietcongerne, den kommunistiske Guerillastyrke, som stod bag. Under Vietnamkrigen i 1955-1975 genoptog man brugen af Cu Chi-tunnellerne. Det i forvejen komplekse underjordiske netværk blev nu yderligere udvidet. I dag snor de smalle gange sig i en 200 kilometers strækning under fredelige landbrugsområder.
Når du smyger dig rundt i de trange passager, så forestil dig, hvad der engang har foregået lige her, hvor du nu står. Cu Chi-tunnellerne var ikke bare en måde at komme rundt på. Her blev opbevaret våben, lagt strategier, sikret forsyninger og meget mere.
Kiplingrejser arrangerede en fantastisk rejse for os til Vietnam. Aftaler med chauffører, guides, hoteller osv. fungerede hele vejen igennem. Hotellerne var fine og velvalgte. Det var en meget afslappende ferie på trods af, at vi kom meget vidt omkring og så en masse på kort tid. Det skyldtes den meget veltilrettelagte tur.
- Kirsten Nielsen
Find flere trustpilot anmeldelser >En voldsom virkelighed
Tankerne snurrer rundt, og med grunde, når man befinder sig ved en seværdighed som denne. For virkeligheden rammer, når guiden beretter om, hvordan sårede soldater lå indlogeret i tunnellernes felthospitaler, mens kampklare soldater stod klar med ladt gevær ved små åbninger i konstruktionen.
Andre dele af tunnelnetværket fungerede som køkken, kommandocentral, undervisningslokale og opbevaringsrum. Forestil dig, at involverede i krigen både havde deres hverdag her, samtidig med at krigen både skulle planlægges og eksekveres herfra.
1940erne til 1970erne var en barsk tid i tunnellerne, som tusindvis af Guerillakrigere måtte tage del i. De trange, klaustrofobiske forhold var bestemt ikke nemme, men nødvendige for det kommunistiske styres krigsstrategi.
En velbesøgt seværdighed
I dag er Cu Chi-tunnellerne en velbesøgt seværdighed, og det forstår man. Det er for nogle en intens og overvældende oplevelse, fordi den barske historie vælter ud af væggene. For andre er det personlig prøve at skulle bevæge sig rundt i de snævre tunneller.
Besøget er immervæk super interessant, og de lokale guider er enormt dygtige til at videreformidle sidste århundredes vilde fortællinger. De viser dig dele af tunnelsystemet, som du nok ikke havde opdaget selv, såsom skjulte indgange til tunnellerne. Glæd jer til denne oplevelse!