Kultur i Vietnam
Vietnam har en af verdens mest fænomenale kulturer, der er blevet påvirket gennem mange års kolonitid, krig og tilvandring. Rejser du til et fremmed land, med så stor kulturforskel fra Danmark, er det belejligt at vide basale elementer i denne. Herunder kan du læse mere om religion og filosofi, folkeslag, takt og tone, mad, påklædning og højtider, således du er klar til din Vietnam rejse.
Folkeslag i Vietnam
Vietnam er fyldt med minoritetsgrupper som Yao, Hani, Miao og mange flere. Vietnam er et multietnisk land med over 50 forskellige minoritetsgrupper - hver med sit eget sprog, livsstil og kulturarv.
Med Kipling Travel rejser vi i området Sapa, hvor du kan møde Red Dao og H’Mong folket. Oprindeligt stammer H’Mong folket fra Sydkina, hvorfra de udvandrede i det 18. århundrede og rejste sydpå til bjergrige områder i blandt andet Vietnam.
Flere moderne elementer, såsom elektricitet, medicin, uddannelse og øget turisme har skabt en stor fordel for de etniske minoriteter. Dog har det aflivet en række kulturelle traditioner, som kun få holder fast i nu.
Takt og tone
At rejse i Vietnam er nemt. Befolkningen er imødekommende og hjælpsomme. Det er vigtigt at udvise respekt gennem kropssprog og toneleje. Undgå derfor at skælde ud eller vise vrede, når du rejser i Vietnam.
Husk at tage skoene af, når du besøger templer. Undgå desuden at vise for meget hud - særligt når du besøger religiøse steder, er det vigtigt at være klædt anstændigt.
Påklædning
Etniske grupper i Vietnam har gerne en påklædning, som afspejler deres unikke identitet Tøjet der ofte dekoreret med livlige mønstre i prangende kontrastfarver.
Den traditionelle påklædning for mænd var førhen hvide bukser, brun top med tørklæde og træsko kaldt “guoc”. For kvinder var det en mere kompliceret og farverig påklædning.
I dag går mænd i uniform, og kvinder bærer den yndefulde Ao Dai kjole. Med en stigende udvikling i kulturen, bliver det vietnamesiske tøj mere alsidigt. Dette afspejles specielt i storbyerne blandt unge mennesker.
Vietnamesisk mad og specialiteter
Vietnamesisk mad indbefatter fundamentale fødevarer fra Vietnam, i en kombination af fem grundlæggende smage - også kaldet ngu vi. Almene ingredienser omfatter fiskesauce, rejepasta, soja, ris, friske krydderurter, frugt og grøntsager. Med en hårfin balance mellem urter, kød og en selektiv brug af krydderier, betragtes det vietnamesiske køkken som et af de sundeste verden over.
Den vietnamesiske kultur respekterer et balanceret regelsæt, og lige såvel udøver man dette i det vietnamesiske køkken. Udover fem grundlæggende smagssanser, inkluderer det også relationen til menneskets organer (ngu tang), farven på maden (ngu sac), de sanselige indtryk (ngu giac) og næringsstoffer (ngu chat). Herunder inddelt med de fem ying-yang elementer - træ, ild, jord, metal og vand.
Når rejsen går til Vietnam, er det umuligt at gå en blok uden at se en flok slubre den populære Pho-suppe i sig. I Hanoi anser man Cha ca til at være så exceptionel en ret, at der er en gade i hovedstaden dedikeret til disse bidder af fisk. Cao lau, en svinekødsret med nudler fra Hoi An, er en imitation af de forskellige kulturer der besøgte handelsbyen i sin stortid.
Højtider i Vietnam
I Vietnam fejrer man både traditionelle helligdage, som er blevet fejret i tusinder af år, og moderne helligdage der er importeret fra de vestlige lande. Blandt vigtige traditionelle helligdage, er Lunar nytår - Tet. Her får man kultur ind under huden, når man oplever hvordan familier fejrer deres kærlighed til hinanden og deres forfædre.
Rejser du til landet den 2. september, som er landets nationaldag, for at mindes uafhængighedserklæringen af Frankrig, kan du opleve storslåede landsdækkende parader. Hele gader bliver lyst op af røde flag og fyrværkeri overtager himlen i de sene aftentimer.