Nadam (Nadaam) festivalen:
I Ulan Bator ligger Naadam-festivalen i dagene 11.-13. juli, og er Mongoliets helt store folkefest, der kulminerer med det store hestevæddeløb på tredjedagen.
På førstedagen er den store åbningsceremoni med danse og præsidentens tale samt en del af de indledende brydningskonkurrencer samt bueskydningskonkurrencerne. Det er klassiske krigerdiscipliner, der stammer helt tilbage til Djenghis Khans tid.
En af de helt store attraktioner er de store hestevæddeløb, der afholdes 45 min. kørsel fra Ulanbataar ved Hui Doloon stepperne. Det minder om en gigantisk folkefest med utallige madboder og rendyrket festivalstemning. Der er titusinder af mongoler til de største og vigtigste væddeløb, hvor de 4-5 årlige heste rider 25 km i fuld galop.
Specielt de femårige heste er eftertragtet og det er utroligt at følge de mongolske ryttere, hvor nogle rider de 25 km. i fuld galop uden sadel og stigbøjler, men blot en minimalistisk grime.
Som tilskuer ser man kun opløbet, de sidste 2-400 meter og så målområdet, men det er bestemt en stor - og ret støvet oplevelse. Trafikken til og fra Nadam hestevæddeløbet er dog et kapitel for sig selv, overlad det til chaufføren og lad være med at kigge på uret.
Desuden er der folkefest og noget nær en mini-olympiade med den traditionelle mongolske brydning og andre sportsgrene.
Mongoliet under Nadam kan kun anbefales på det kraftigste.
Vigtige noter om Mongolietrejser under Nadam festivalen
Den allerstørste seværdighed i Mongoliet er uden tvivl Nadaam festivalen. Og her er alt ofte udsolgt mange måneder i forvejen. Priserne er stærkt øget, hvorfor man må påregne en snæver pladssituation. Hør mere om mulighederne for at besøge Mongoliet under Nadaamfesten.
Yderligere informationer om Mongoliet rejser
Mongoliet - visum og indrejse
Mongoliet har visumpligt, men det er let at få visum til Mongoliet
Penge:
Mongoliets valuta hedder Tugrik og 1.000 er i skrivende stund omtrent 3,5 kr.
Der er ATM i UB, men stort set ikke uden for. Det er dog relativt få kontanter der skal bruges undervejs, mest til lidt drikkevarer og evt souvenirs.
USD er mest gangbar, EUR alternativt. Husk små sedler.
Elektricitet:
200 volt med europæiske stik, hvorfor en adapter ikke er nødvendig. I nogle Ger-lejre kan man kun lade op i spiseteltet.
Mad:
Man skal ikke tage til Mongoliet for at opsøge gourmetmad, men den er gedigen og ganske god. Traditionelt spiser mongolerne utrolige mængder kød, men som rejsende for vi dog serveret salat og grøntsager.
et mongolske køkken er ganske let krydret, men så helt udmærket i sin enkelhed.
Der er ikke se store problemer med hygiejne eller maveproblemer, men som altid bør man bruge spritgel og kun drikke vand fra flaske.
Rejsesæson Mongoliet:
Vejret i Mongoliet er potentielt altid barskt, hvorfor der altid bør medbringes tøj til en dansk efterårsferie, også selvom sommeren kan være endda meget varm.
Maj-juni og ultimo august til september, mellemsæson:
Vejret er omskifteligt og køligt morgen og aften. Der er meget få rejsende og giver fantastiske muligheder, men man skal være klædt på omskifteligt og til tiderkoldt vejr.
Juli og august, højsæson (samt Naadam-tid) Vejret er stabilt og varmt med op til 25-27 grader om dagen og svale nætter. Meget behageligt, men som altid i Mongoliet bær man have vindtæt tøj med - og godt med solcreme.
Nadaam festivalen i juli, gør at man skal bestille meget tidligt for at få plads - gerne 7-8 måneder før.
Oktober til primo maj, lavsæson:
Mongoliet har nogle af de hårdeste vintre på kloden. Ikke anbefalelsesværdigt.
Sprog:
Generelt taler Mongolerne ganske dårligt eller slet intet engelsk, hvorfor en dygtig engelsktalende guide endda giver enormt god mening.
Desuden en god og sikker chauffør, som selvfølgelig også altid er med på Kiplings Mongoliet rejser.
Russisk er meget udbredt i hele Mongoliet og i de vestligste egne, Kazakh.