Gruppestørrelse: 9-20 deltagere
Bedste rejsetid: Ultimo september til ultimo november.
Grad: D - middelgrad, god akklimatisering. Kang La er D+
Højde: 2.660 - 5.320 meter (højeste sovehøjde er 4.180 meter)
Type: Grupperejse med dansk rejseleder, sherpaguider og bærere
Pakkeliste: Se pakkelisten til trekking her
Overnatning: Tehus (lodges)
Hvorfor Nar og Phu?
Dalene nord for Annapurna byder på en sjælden tibetansk-buddhistiske bhotiakultur, som ikke opleves mange steder. Desuden er der meget få turister og trekkere i Nar og Phu, faktisk så få at man overraskes, da det ilgger få dages gang fra Annapurnas hovedsti.
Der er stadig meget få tehuse og ikke samme logistik, som på Everest, Annapurna og nu også Manaslu hvorfor det giver et unikt indblik i et Nepal fra ”dengang”.
Reelt svarer byerne Nar og Phu udviklingsmæssigt til Annapurna Rundt og Marshyangdi-dalens Manang og Pisang for 35-40 år siden – det er en ganske specielt og spændende kulturoplevelse.
Velkommen til Nar og Phu.
Fysik og højder
Graderingen på Nar og Phu svarer til ex. Annapurna rundt, Manaslu rundt og Everest base camp. Stierne er generelt rigtig gode, men periodisk er de ganske spektakulært indhugget i bjergskråningerne.
Den længste dag er pasdagen over Kang La. Her stiger vi 1.200 meter op og næsten 1.700 meter ned samme dag. Men pudsigt nok er passet ikke hårdere eller længere, end hverken Larkya La, Thorung La eller Cho La – næsten kortere.
Højdeakklimatiseringen er fantastisk god på vores udgave af Nar og Phu, men vi tager det også meget stille på vejen op mod Phu. Således går vi kun få timer mellem Meta og Chakyo udover vi har en akklimatiseringsdag i 3.660 meters højde. Senest i oktober 2017, var der tre helikopterredninger fra andre grupper grundet højdesyge. Og alle havde fulgt den klassiske stigning med to fulde vandredage til Phu, hvilket vi kun kan fraråde på det kraftigste.
Overnatning
Undervejs overnatter vi på de relativt få tehuse, som er i dalen. Det er alle ganske flotte og du behøver ikke tage liggeunderlag med.
Guider, bærere og køkkenhold på trekkingturene i Nepal
Trekking- og vandreturene i Nepal er helt vidunderlige og en stor og fantastisk oplevelse, men de kan også være anstrengende, afhængig af ruten. Var det ikke for de dygtige sherpa-guider og bærerne samt på teltturene også køkkenholdet, ville det være nær umuligt at gennemføre for de fleste af os. Derfor er det vigtigt at skabe gode og rimelige rammer for bl.a. bærernes forhold. Bærervelfærd er vigtigt for os, da vi gennem mere end 30 år i bjergene har set adskillige eksempler på for dårlige kår for bærere/portere rundt om i verdens bjergegne.
Der findes gudskelov efterhånden en håndfuld organisationer, der sikrer bedre forhold for højde-arbejderne rundt om i verden. Det gælder bl.a. ”International Porter Protection Group” (IPPG), som vi har støttet i Kipling Travel, og KEEP der bl.a. har arbejdet for bærernes vilkår i Nepal.
Hverken arbejdsforhold eller løn i Nepal er eller bliver (i alle fald ikke foreløbigt) som her i Danmark. Det betyder dog ikke, at vi skal stoppe med at presse på for at sikre de bedst mulige forhold og hele tiden være med til at rykke grænserne en smule samt udfordre vores samarbejdspartnere rundt om på kloden. Det gør vi gennem vores CSR-arbejde og omfattende Code of Conduct, som skal underskrives af alle, som vi arbejder med.
Nogle af indsatserne i Nepal er:
- Vi leverer nødvendigt trekkingudstyr som støvler, jakker, fleecehætter, sokker og briller på vandreture i store højder.
- Løn ift. TAAN (Trekking association of Nepal), så ingen skal leve af drikkepenge alene
- Bærere skal være myndige, dvs. over 18 år, så der ikke kan være tale om børnearbejde
- Mad og overnatningsbudget udover løn
- Ekstra madbudget på de helt høje ture og toppe
- Bærerne er forsikret på en bulk- dvs. fællesforsikring. Vi dækker også deres læge- og transportudgifter etc., hvis de får en skade eller bliver syge undervejs
- Vi har et lille førstehjælpssæt med til staff
- Nødvendige briefinger samt kurser om hygiejne og bæredygtighed. Typisk en gang årligt
- Vi forsøger at lade dem arbejde sig op til at blive assisterende guider og ultimativt sherpa-guider, såfremt de har evne og lyst. Her sponsorerer vi alle nødvendige kurser (samt evt. briller), inklusive guide-licensen.
Du kan læse mere om Kipling Travels tanker om bæredygtighed her
Nar og Phu - Højdekurver
Lidt om helikoptere og forsikring
Forsikring og Nepal
Hvis du bliver alvorligt syg eller kommer til skade, kan man blive evakueret af en helikopter med forsikringens og lægelig godkendelse.
Men ved helt almindelig og lettere udmattelse, lettere højdeproblemer, kulde, træthed osv., er man ikke syg. Og så skal du selvfølgelig have resten af oplevelserne med, nemlig ved at ved at gå ned med fuld hjælp fra os. Med andre ord er helikoptere kun til absolut nød og efter lægelig godkendelse.
Og så en lille bøn og ord til overvejelse
Det er desværre blevet halvnormalt at hyre en helikopter ned til eks. Lukla eller Kathmandu. Enten fordi det er koldt, man er småtræt eller tror, trekkingturen er “færdig”, blot fordi grænsen er nået. Men for det første mister lokale arbejde, miljøet presses til det yderste. For det andet er trekket slet ikke overstået. Hele vejen ned ad den anden rute, hvor det bliver varmere fra dag til dag, er både spændende og enormt smukt. Det hører helt klart med til den samlede oplevelse.
Der skal siges, at der kun er meget få Kipling-deltagere, der flyver ned, men desværre er det samlet set blevet en relativ "ny normal" - og det skal ændres.
Hvis du vælger at forlade trekkingturen før tid, er overnatninger, transport og forplejning naturligt for egen regning. Og husk, at vejen er målet. Nogle glemmer det undervejs, og det er synd, for der ligger store oplevelser og venter hele vejen ned igen.