Everest base camp - pakkeliste og udstyrsliste

Vores forslag til pakkelister til Mount Everest Base Camp treks er baseret på erfaring og gode råd fra rejseledere og rejsende. Der findes ingen facitliste for udstyr, men nogle ting du kan overveje og andre små gode råd, der kan gøre rejsen bedre. Helt basalt handler det om at holde sig varm og have noget godt at vandre i – det vil sige en god sovepose og gode vandrestøvler. Alt andet kan du stort set improvisere.

Vi anbefaler, at du rådfører dig med specialbutikker inden for friluftsudstyr som for eksempel Friluftsland, Eventyrsport og Bjærgkæden. De har god erfaring inden for vandre- og bjergture og har det rette vandreudstyr til for eksempel Everest base camp og Gokyo.


Generelle overvejelser om udstyr og personlig beklædning

Benyt eventuelt den vedlagte pakkeliste, når du skal pakke. Ved første øjekast kan den måske se voldsom ud. Vi siger, at det normale er i omegnen af 15 kg til en tur til Everest Base Camp. Du skal ikke tage for meget med, men på den anden side skal du heller ikke have for lidt varmt tøj med.

I Kathmandu er der dejligt varmt, og her er let bomuldstøj eller trekkingtøj klart at foretrække. Husk en trøje til aftenerne. På trekkingturen til Everest kommer vi op i store højder, og derfor er det nødvendigt med meget udstyr. Tag et kig på den vejledende pakkeliste.

Tænk over følgende inden du pakker

  • Pak i pakposer eller plasticposer for at holde vand ude (pas, penge, medicin etc. i lynlåsposer, der er vandtætte)
  • Sørg for at holde vægten nede og tag kun det nødvendige med. Levn gerne nogle kg til de (mange) indkøb, som formodentlig frister dig undervejs.
  • Tag gerne gammelt tøj med, som du kan forære til bærerne ved trekkingturens afslutning – det er til stor gavn, og de bliver meget glade for det. Medbring kun lidt "bytøj", da påklædningen generelt er afslappet – selv på de bedste hoteller.
  • Begræns dine udgifter ved at tjekke, hvad du allerede har af udstyr. Skiløbere kan bruge meget af deres udstyr på trekking.
  • Tøj til solrigt og varmt vejr er absolut lige så vigtigt som tøjet til højderne i Himalaya og den dertilhørende kulde.
  • Din bagage må maksimum veje 20 kg på flyrejsen.
  • Gratis udstyrstaske – som deltager hos Kipling Travel får du udleveret en gratis 80 liters 'kitbag' ved ankomsten i Kathmandu. Den kan du pakke i til trekkingturen.

Andre gode råd

Mange har en sovepose, der akkurat ikke er varm nok til at være behagelig til en vandreferie til Everest Base Camp. En ny sovepose kan være en stor investering til adskillige tusinde kroner. Så en fornuftig og billig løsning kan være at anskaffe sig en fleece-inderpose, der øger komforten med 6-8 grader. Med fleeceposen kan du også nøjes med at sove i den ene del i de lavere områder. På den måde får du faktisk sovepose til alle højder og temperaturer. Du kan også overveje at investere i en dunsovepose i Kathmandu – de er billige og meget varme.
Vi anbefaler lag på lag (varmt undertøj, fleece og en skal – noget vindtæt) på Everest Base Camp-trekket, men en dunjakke er selvfølgelig en dejlig (ikke helt nødvendig) luksus. Vælg også resten af det varme tøj ud med rimelig omhu. Har du gammelt termoundertøj, behøver du ikke også uldent undertøj osv.

Forslag til pakkeliste

Passer til ture som Everest, Rundt om Manaslu og deslige over 4.000 meter

Hovedet

  • Hat/kasket 
  • Varm hue
    Vigtig højt på bjerget. Gerne med en vis %-del uld i materialet. 
  • Solbriller
  • Et par gode solbriller er essentielle.

Kroppen

  • Skaljakke
    Det er vigtigt at have en god skaljakke til at klare både vind, regn og sne. Især vinden der kommer ned fra de enorme gletschere kan være bidende kold. Man kan fint klare sig med en let en af slagsen, da slidstyrken ikke behøver være ekstrem. Man kan vælge alt fra en god basismodel, til de mere fancy udgaver hvor der er kælet for detaljerne og åndbarheden er i top. 
  • Skalbukser
    Der gælder det samme for skalbukserne som for -jakkerne. 
  • Tynd dun- eller fiberjakke/vest
    På EBC er en dunjakke rigtig dejlig (omend ikke helt nødvendig) luksus. Lag-på-lag-fleece + skaljakke er fint, men er man en frossenpind, eller skal ud at kigge stjerner om aftenen, er en varm jakke perfekt.
  • Fleece eller merinouldtrøje 
  • Undertøj 
    Svedtransporterende undertøj 
  • Skjorter og T-shirts
    Der skal vandres mange timer i høj sol og vind, så skjorter er rigtig gode til at snuppe en del af vinden samt skærme arme og krop mod solen. Vælg skjorter uden for megen bomuld. T-shirts er også gode - både for sig og som inderste lag højere oppe på bjerget. Vælg uld eller kunststof udgaverne. 
  • Vandrebukser
    Disse bukser kan klare en del mere end dine yndlingsjeans, tørrer meget hurtigere og har smarte, brugbare detaljer. Om du vil have en model med 100 lommer, aflynelige ben, osv. er op til dig. Vi anbefaler modeller af nylon eller polyester - evt. iblandet en smule bomuld.
  • Skalbukser (regnbukser)
  • Regnbukser til at holde vind og evt. væde (sne eller regn) ude, så kan holde sig tør og varm i tilfælde af dårligt vejr.
  • Lange underbukser
    Nætter og de høje pas samt Kala Pattar osv. kan være bidende kolde. Vi anbefaler merinould eller tynd fleece.
  • Shorts 
  • Tøj til byerne

Hænder og fødder

  • Vandrestøvler
    Vandrestøvler er det nok vigtigste stykke grej på et Nepal højde trek. De skal hverken være for kraftige eller for lette. Der er en vis tendens til at vælge meget kraftige alpinstøvler, men det er der slet ikke behov for. Vælg et par mellem- til kraftige vandrestøvler med god ankelstøtte, der har en pasform der passer netop din fod perfekt. Se også vores komplette støvleguide til at vælge det rette fodtøj til dit trek.
  • Vandresko eller sportssko
    Gode til de lette vandredage og om aftenen, når fødderne gerne vil have en pause fra vandrestøvlerne.
  • Sandaler eller klip-klapper
    Efter mange timer i støvlerne er det fantastisk at få lidt luft til fødderne... De er også gode før og efter turen samt på evt. efterfølgende safari/strandferie. 
  • Sokker
    Gode sokker er meget vigtige. Sammen med gode støvler, nedsætter de risikoen for vabler betragteligt. Hav gerne vandresokker af forskellig tykkelse med. De første dage kan være meget varme, de øvrige dage ret lune, mens aftener/nætter samt bjergpassene og Kala Pattar morgenvandringen er rigtig kold.
  • Handsker & vanter
    På de høje trekkingture kan vinden være meget kold, så et par relativt tynde vindtætte handsker er nødvendige. Windstopper fleece eller softshell materiale er ideelt. Er du 'god' til at fryse hænderne, kan kraftigere handsker/vanter overvejes.

Sovegrej

  • Sovepose
    Den store højde giver overraskende kolde nætter. Derfor skal man have en sovepose med en komforttemperatur på omkring minus 12 - 15 grader. Bemærk, at kvinder og mænds varmebehov varierer, så soveposer har typisk opgivet forskellige komforttemperaturer til hhv. kvinder og mænd.
  • Liggeunderlag
    En nok så varm sovepose er intet værd uden isolering mod jorden. På Kiplings treks er der simple skummadrasser i tehusenes senge, men det kan være rart at supplere med et selvoppustende Therm-A-Rest liggeunderlag.
  • Diverse sovegrej
    Med en lagenpose kan du skåne din sovepose og bare vaske den når den snavser til. Silke er lettest, lækkert og funktionelt. Er din egen sovepose ikke varm nok, kan en inderpose/varmeforstærker i f.eks. fleece lige give dig 5-8 grader ekstra.

Rygsække & tasker

  • Stor bagage
    Du skal kun bære på en mindre, dagtursrygsæk på vandringen, så derfor kan din store rygsæk/taske være en rejserygsæk, duffelbag/pølsetaske/sportstaske eller en stor vandrerygsæk. De lokale bærere er ligeglade, men skal du ud at købe nyt, anbefaler vi en duffelbag eller rejserygsæk på 70-90 liter. 
  • OBS: Du får udleveret en gratis 80-100 liter Kipling køjesæk udleveret til din bagage i Kathmandu. 
  • Organisering
    Mindre pakposer er rigtigt gode til at holde orden i din bagage - både i dagtursrygsækken og ikke mindst i din hovedbagage. En større opbevaringsæk eller taske, er god til at opbevare lidt civilt tøj, osv. der kan efterlades på hotellet i Kathmandu.
  • Dagtursrygsæk
    Dette er rygsækken man selv bærer på i løbet af dagsetaperne. Der skal være plads til regntøj, en varm trøje, en hue, solcreme, en snack, de tynde handsker og hvad man ellers får brug for i løbet af dagen. Dvs. man har brug for en hverdagsrygsæk, en teknisk rygsæk eller en vandrerygsæk på omkring 30-45 liter. De sidstnævnte har som regel bedre bæresystemer og smarte detaljer. Jo mere man vælger at slæbe med, jo mere vigtigt bliver disse!

Diverse udstyr

  • Vandrestave
    En god måde at få ekstra balance og aflastning af sine knæ. Teleskop typen er nem at sætte fast på rygsækken, når de ikke er i brug.
  • Pandelampe med ekstra batterier
    Uundværlig i lejrene/tehusene om aftenen, til nat-tisseturen og om morgenen på vej op mod Kala Pattar eller pasoverskridning. En pandelampe med flere LED-diodetyper er bedst.
  • Håndklæde 
    Et hurttigttørrende håndklæde er praktisk på trekkingturene. Fylder også mindre end de klassiske af bomuldsfrotté. Det behøver ikke være kæmpestort, da brusebade ikke er så udbredte på bjerget. 
  • Vandflaske/drikkesystem
    Det er vigtigt, at få godt med væske i højderne. Vi anbefaler en kapacitet på omkring 2 liter, som kan bæres i drikkeflasker eller i et drikkesystem. Et drikkesystem kan synes lidt mærkeligt, men er meget praktisk og gør, at man drikker mere end man ofte gør via drikkeflasker.
  • Drikkedunk Vi har andfilter med på Nepal trekkingturene. Vi bruger Katadyn Pocket Filter, Rolls Royce modellen inden for vandrensningsfiltre. Du behøver altså ikke umiddelbart at købe vand undervejs (med mindre, du drikker ekstra meget og så selvfølgelig te, kaffe, sodavand eller andet i supplement). Vi sørger for ca. 5 liter pr person pr dag, da væskeindtagelsen er meget vigtig i akklimatiseringsprocessen. Desuden undgår vi det primære problem med plasticflasker undervejs på trekkingturen.
  • Lommekniv eller multitool 
  • Førstehjælp & medicin
    Et førstehjælpssæt er altid godt at have ved hånden. Husk Compeed, sportstape plaster osv. til evt. vabler og en løs ankel. Tal med din læge angående medicin til maven, mod højden, antibiotika, osv.
  • Solcreme med høj faktor og læbepomade med solbeskyttelse
  • Toiletsager inkl. neglesaks
  • Ekstra forplejning på trekket (jf. side 13)
  • Kamera og ekstra hukommelseskort samt oplader til batteri
  • Dagbog
  • Læsebog
  • Liste med kontaktadresser
  • Pas, penge, rejsedokumenter, pasfoto til trekkingpermit mm.
  • Check også afsnittet ”rejseapotek”

 


Rabataftaler

Som Kipling Travel gæst får du rabat på dit udstyr i følgende butikker: 

  • Spejdersport giver 10% rabat i deres butikker og online.
  • RETUR Spejdersport har Danmarks eneste åbne reparationsværksted med speciale i outdoor-beklædning og udstyr
  • SECOND HAND Spejdersport Second Hand er platformen, hvor kunder kan købe og sælge outdoor-grej og udstyr
  • Friluftsland giver 10 % rabat på rejseudstyr mod fremvisning af rejseplan og rabatkupon.
  • Bjergkæden giver Kiplingrejsende 10% rabat (gælder ikke elektronik, kajak, kajakudstyr og nedsatte produkter)
  • Eventyrsport giver også 10% på udstyr.

Rabatterne gælder ikke på i forvejen nedsatte varer og tilbudsvarer og kan ikke kombineres med evt. andre rabatordninger.

Læs hele trekkingbeskrivelsen til vores Everest base camp trek.